ACOD, COC, VSOA verwerpen rapport van de commissie van wijzen en roepen op tot staking en provinciale betogingen (Antwerpen, Oostende, Leuven, Hasselt, Gent)

Facebooktwittermail

De drie onderwijsvakbonden ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs verwerpen het rapport van de Commissie van Wijzen.

Die commissie moest in opdracht van minister Ben Weyts een visie uittekenen voor een modern personeelsbeleid in het onderwijs, maar volgens de drie vakorganisaties slaagt het rapport daar helemaal niet in. “Met fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden gaan we het onderwijs niet kwaliteitsvol en aantrekkelijk maken in de toekomst”, laten de drie onderwijsvakbonden weten.

Daarom organiseren ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs in de maand mei vijf dagen acties: op dinsdag 7 mei in Antwerpen, op woensdag 8 mei in Oostende, op maandag 13 mei in Leuven, op dinsdag 14 mei in Hasselt en op woensdag 15 mei in Gent. Ze dienen  daarvoor ook stakingsaanzeggingen in.

De afgelopen maanden hebben ze de onderwijspersoneelsleden geïnformeerd. “De voorstellen van de Commissie van Wijzen zijn voor veel personeelsleden het tegenovergestelde van wat nodig is. De personeelsleden, de echte experten, worden opnieuw niet gehoord door de beleidsmakers. Met onze acties willen we onze leden en iedereen die zich daarbij wil aansluiten, de kans geven om die stem luider te laten klinken.”

Minister Weyts probeert deze acties af te doen als ondoordacht. Wie staakt er nu tegen “een idee”?  Het rapport van de commissie van wijzen is immers slechts een “advies” voor de volgende regering. Weyts spreekt zichzelf wel tegen. Toen het rapport op 18 december werd voorgesteld, verklaarde Weyts dat het “de basis voor het volgend regeerakkoord” zou zijn. De drie regeringspartijen, N-VA op kop, juichten het rapport toe. Het is precies om te voorkomen dat vele nefaste voorstellen uit het rapport van de commissie van wijzen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord zouden staan, dat COC, ACOD Onderwijs en VSOA nu actie voeren.

Nationale manifestatie op 23 april in Brussel

Op dinsdag 23 april organiseren alle 9 Vlaamse en Franstalige onderwijsvakbonden (ACOD Onderwijs, CGSP-Enseignement, SEL-SETCA, CSC-Enseignement, COC, COV, VSOA, SLFP, APPEL) in Brussel een nationale manifestatie. De Franstalige onderwijsvakbonden hebben de jongste twee jaar reeds vijf grote betogingen georganiseerd (in Brussel, Luik, Mons, Brussel, Namen). Sommige van hun eisen zijn eigen aan regeringsmaatregelen in het Franstalig onderwijs, maar de grote problemen zijn dezelfde: lerarentekort, een grote uitval van beginnende leerkrachten, meer psychische aandoeningen en burn-outs … Op 23 april komen de Franstalige en Vlaamse onderwijsvakbonden op straat voor gezamenlijke bekommernissen en eisen: herfinanciering van het onderwijs, kleinere klassen, minder werkdruk en minder planlast …
Afspraak: om 9u30 aan het Centraal Station Brussel. De optocht vertrekt om 10u naar het Vlaams Parlement en de zetel van het ministerie van het Franstalig onderwijs. Daar nemen de verantwoordelijken van de 9 onderwijsvakbonden het woord.

Lees hier: 

De scherpe reacties van Koen Van Kerkhoven (COC) en van Nancy Libert (ACOD Onderwijs) op het rapport van Wijzen.

Verslag door Kristof Bruyland en door Vincent Van Roy van het debat (8 februari, Antwerpen) met o.a. Dirk Van Damme (voorzitter van de commissie van Wijzen)

Het volledig rapport (180 bladzijden) van de commissie van Wijzen: 18 december 2023 rapport-commissie-van-wijzen

Een  powerpointpresentatie (van Dirk Van Damme) met een samenvatting van het rapport : EXT-2324-021

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here