Leuven, 22 november. De leerkracht als kansenschepper (film en debat)

Facebooktwittermail

Dinsdag 22 november 20u15

Leuven, Cinema Zed

Film en debat

De leerkracht als kansenschepper

Hier vind je een verslag van dit debat

Vóór de COVID-crisis was er goed nieuws over het gelijkekansenbeleid in het Vlaamse onderwijs: vooral leerlingen met een migratieachtergrond waren hun achterstand met rasse schreden aan het inhalen. Maar de pandemie schudde de kaarten opnieuw en de uitkomsten werden weer ongelijker. De democratiseringsmotor van het onderwijs sputtert en de vraag is meer dan ooit prangend: hoe komen tot onderwijs waarin iedereen, onafhankelijk van afkomst, de kans krijgt te “excelleren” ?

Het groeiend lerarentekort – die andere kwaal – laat zich het hardst voelen in scholen met veel kansarme leerlingen. Daar zijn de omstandigheden immers moeilijker en hebben leerlingen vaak minder leerkansen in hun thuismilieu. Nochtans is het precies daar dat je als leerkracht het grootste verschil kan maken. Het lerarenberoep is bij uitstek een sociaal beroep.

We nodigen studenten en scholieren, leraren en docenten en alle geïnteresseerden uit om mee te discussiëren op dinsdag 22 november.

We beginnen met de pakkende documentaireWhat do you think? Jongeren over onderwijs” (17 minuten) van Unicef België. Daarin vertellen leerlingen wat hun kansen belemmert en wat volgens hen de kenmerken van een goede school en een goede leerkracht zijn.

Vervolgens zal een panel van experten het debat over de rol van de leerkracht als kansenschepper inleiden. Hoe kan je als leraar ‘het verschil maken’ voor sociaal achtergestelde leerlingen? Welke rol kunnen leerkrachten spelen en hoe kunnen ze bijdragen tot een onderwijs dat kritische burgers vormt die in staat zijn om de veranderingen en uitdagingen van de maatschappij te begrijpen, (maar ook om zich te verzetten en om de wereld te helpen veranderen)?

  • Ilse Aerden, docent lerarenopleiding bij UCLL Diepenbeek
  • Graziela Dekeyser, docent onderwijs en samenleving KU Leuven
  • Peter De Koning, leraar in IMS-Borgerhout en lid van Ovds
  • Brigitte Vermeersch, journalist vrt-radio, onderwijsexpert en mede-auteur van het boek “100 redenen om leraar te worden”
  • Klaartje Volders, coördinator Teach for Belgium
  • Moderator is Ides Nicaise, hoogleraar onderwijs en samenleving KU Leuven

Plaats

Auditorium van Cinema Zed, Vesaliusstraat 9 Leuven

(900 meter vanaf het Station Leuven)

Organisatie

Ovds (Oproep voor een democratische school) in samenwerking met KU Leuven (HIVA en PPW), Cinema Zed, UCLL, Pedagogische Kring Leuven, Unicef België, Teach for Belgium, SOM, Masereelfonds.

Help ons deze avond bekend te maken.

Hier vind je de digitale folder: 22 november 2022 LEUVEN debat

Lees ook:

Boekbespreking “100 redenen om leraar te worden” (Brigitte Vermeersch en Greet Decin)

De leraar van de toekomst (video Nico Hirtt) 

Op zoek naar de leraar van de toekomst (video Peter De Koning)

De aanpak van de leervertraging, opgelopen na drie schooljaren corona (conferentie door Ides Nicaise)