Spelend leren in Borgerhout

Facebooktwittermail

In Antwerpen heeft (Vlaams) minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt op 17 september 2008 “De Eerste Stappen” bezocht. Met dit project biedt de Federatie van Marokkaanse Verenigingen opvoedingsondersteuning op maat van kansarme, allochtone gezinnen in Borgerhout.

Uit een gelijkaardig project dat in Anderlecht al acht jaar loopt, blijkt dat de kinderen het beter doen op school en dat ook de situatie thuis en voor de moeders verbetert.

De Eerste Stappen” mikt op kinderen van 0 tot 3 jaar en hun moeders. Ze komen wekelijks samen in een ontmoetingsgroep waar de kinderen spelen, de moeders praten en waar twee begeleiders aanwezig zijn. “We spelen in op wat we zien gebeuren en op vragen die de moeders hebben”, legt Greet Geenen uit. Samen met Naima Akajou begeleidt ze twintig moeders in twee groepen. “De ontmoetingsruimte is multicutureel: met een Marokkaans salon maar ook speelgoed dat in allochtone gezinnen vaak ontbreekt omdat de ouders zich er niet van bewust zijn dat een kind spelend kan leren.”

Farida komt wekelijks met haar zoon van 2 jaar naar de ontmoetingsgroep. Hij was verlegen, vertelt Farida, maar nu speelt hij met de andere kinderen. “Het is een goede voorbereiding voor wanneer hij naar school gaat. En ik heb hier andere moeders leren kennen.”

Het project trekt de kaart van langdurige, intensieve preventie in de aanloop naar de kleuterschool. Het is gestoeld op onderzoek van professor Patrick Meurs (KU Leuven) en Gül Jullian (Koningin Fabiola ziekenhuis). Daaruit blijkt dat al op de leeftijd van acht maanden kansarme kinderen meer dan drie keer zoveel kans maken op een achterstand.
Minister Van Brempt trekt voor het project in Borgerhout 52.000 euro uit en 30.000 euro voor een gelijkaardig project in Leuven.

Hierbij de link naar Radio 2:

http://radio2.be/regiodetailpagina.cfm?idr=7086&regid=21