Wandelen naar Kongo met Lucas Catherine

Facebooktwittermail

Van de hand van Lucas Catherine verscheen onlangs “Wandelen naar Kongo”, een historische wandelgids langs koloniaal erfgoed uit de periode van Leopold II en de Société Générale. De wandelroute leidt langs koloniale gebouwen en monumenten in Brussel en een vijftiental andere steden.

Lucas Catherine is een van de best gedocumenteerde en kritische auteurs over het koloniaal verleden, de Arabische wereld en de islam. Bovendien schrijft hij in een zeer toegankelijke en vaak humoristische stijl.
Hij schreef twee theaterstukken en zestien boeken, waaronder Bouwen met zwart geld (over de praalmonumenten van Leopold II in Brussel); Islam voor ongelovigen; Palestina, de laatste kolonie?
Voor een uitgebreidere biografie, klik:
http://www.epo.be/uitgeverij/auteursbio.php?id=11

Het boek Wandelen naar Kongo is geïllustreerd met 75 foto’s en 8 kaartjes. Het kan gebruikt worden als wandelgids door leerkrachten die een historische wandeling met hun leerlingen voorbereiden.
Op 1 maart 2006 hadden wij met OVDS tijdens “Antwerpen anders bekeken” een wandeling met Lucas Catherine voorzien rond de sporen van Belgiës koloniaal verleden in de metropool. Om gezondheidsredenen kon Lucas de wandeling toen niet leiden en hij werd vakkundig vervangen door Michel De Saedeleer.

Scholen of verenigingen die een wandeling met een gids willen organiseren rond “Wandelen naar Kongo”, kunnen contact opnemen met: brusselkongo@hotmail.com

Hieronder publiceren we het voorwoord van Walter Zinzen (journalist VRT-televisie)

Voorwoord Walter Zinzen

Toen een tweetal jaren geleden de openbare omroepen in ons land een Britse documentaire over Leopold II uitzonden, waarin diens misdaden in Kongo Vrijstaat zonder aanzien des persoons werden toegelicht, was niet alleen het Koninklijk Paleis in Laken boos. Ook Louis Michel, toen nog minister van Buitenlandse Zaken, reageerde bits: ‘Leopold II was een genie!’ riep hij uit.

Wie de wandelingen volgt die Lucas Catherine in dit boek beschrijft zal het er snel mee eens zijn: Michel had gelijk. En het genie van Leopold is niet alleen zichtbaar in Brussel en Oostende. Zelf ben ik afkomstig uit Antwerpen. Als kind fietste ik op weg naar en van school vier keer per dag langs de Luitenant Lippenslaan (tegenwoordig een brede in- en uitvalsweg). Het parcours van mijn zusjes liep langs het Bunge-instituut. Achter onze hoek was er een Sergeant De Bruynestraat. Met lijn 8 reden we naar de Lambermontplaats. Aan de hand van ma en pa liepen we over de Meir langs het Osterriethhuis. Soms speelden we in het Koning Albertpark zonder het monument voor meneer Coquilhat zelfs maar te bekijken. Onze geliefkoosde chocolade heette Côte d’Or.

Nooit ofte nimmer kwam het in ons op dat al die namen verwezen naar de geniale prestaties van onze vermaarde vorst, naar ons glorierijk koloniaal verleden. Bij mijn volgend bezoek aan mijn moederstad neem ik deze wandelgids en mijn kleinkinderen mee. Dan lees ik ze voor wie Lippens geweest is en wie De Bruyne. Zodat ze weten dat deze ‘helden’ weinig meer waren dan vulgaire moordenaars. Later gaan we dan een keertje naar Tervuren, naar het museum en het prachtige park er omheen. Nadat ze de eendjes gevoederd hebben haal ik weer de wandelgids boven. Zodat ook mijn nakomelingen weten wat de prijs is geweest die duizenden mensen in een ver land lang geleden voor al die schoonheid hebben moeten betalen.

Ja, in waarheid, Leopold II was een genie. Maar ook Lucas Catherine heeft iets geniaals. Zijn initiatief om ons bij het handje te nemen en ons door vrijwel het hele land te gidsen langs het koloniale, voor het grootste deel leopoldistische erfgoed is alleszins heel origineel. Het is ook aangenaam: het parcours voert ons vaak langs heel pittoreske plekjes. Het is vooral heel erg nuttig, want ‘het verleden leeft in ons’, zoals ons vroeger werd geleerd. Dankzij de wandelingen van Lucas Catherine weten we nu heel precies dat alvast het koloniale verleden nog springlevend is. Ik wens u allen veel lees- en wandelplezier. En een goed geheugen.

Meer info over het boek Wandelen naar Kongo vindt U op de website van de uitgeverij EPO: http://www.epo.be/uitgeverij/boekfiche.php?isbn=90_6445_400_0