“Awa kin, hier Kinshasa” – “Brussel antwoordt”

Facebooktwittermail

Vertrekkend van de interactieve tentoonstelling “Awa kin, hier Kinshasa. Brussel antwoordt” over de leefwereld van kinderen in de volkswijken van Kinshasa, bieden animatoren van G3W (Geneeskunde Derde Wereld) een veelzijdig en creatief vormingsaanbod voor het lager en het secundair onderwijs.

• Speelgoed maken met recyclagemateriaal

• Pedagogische mappen rond de 5 centrale thema’s van de tentoonstelling: leven en werken; transport; geschiedenis, communicatie, muziek en spel.

• Film “Met honger naar school”

Awa kin, hier Kinshasa

Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) ondersteunt gezondheidscomités en hun kinderwerkingen in enkele volkswijken van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Voor de ouders organiseren ze moeder- en kindzorg en gezondheidsvoorlichting, voor de kinderen animatie en naschoolse begeleiding. In het voorjaar van 2004 richtten deze comités ateliers in voor kinderen waarbij ze speelgoed fabriceerden uit recuperatiemateriaal. De mooiste kunstwerkjes werden samen gebracht in een tentoonstelling.

Brussel antwoordt: een kleurrijke tentoonstelling

In samenwerking met de Stad Brussel en in het kader van de stedenband Brussel-Kinshasa, organiseerde G3W eind 2004 een tentoonstelling van dit speelgoed in het Anspachcentrum, gericht op de scholen. Een duizendtal scholieren nam hieraan actief deel. Sindsdien reist de tentoonstelling rond in scholen en culturele centra, overal in België.

Via het tentoongestelde speelgoed, kleurenfoto’s, videobeelden kunnen kinderen en jongeren kennismaken met de leefwereld van hun Congolese leeftijdgenoten. Dit materiaal wordt gerangschikt volgens vijf thema’s: communicatie, transport, geschiedenis, leven en werken, spel en muziek Het geheel schetst een beeld van een Congolese jeugd die niet bij de pakken blijft zitten, ondanks de armoedige situatie.

Animatie rond de tentoonstelling

De leerkrachten krijgen een pedagogische map ter beschikking waarmee ze een bezoek aan de tentoonstelling of een klasactiviteit kunnen voorbereiden. Er bestaan pedagogische mappen rond de 5 thema’s van de tentoonstelling: leven en werken; transport; geschiedenis, communicatie, muziek en spel.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun betrokkenheid verwoorden via een ‘boodschap aan de kinderen van Kinshasa’ en/of een tekening, die naar Kinshasa opgestuurd wordt. Het hele project en de reacties van de bezoekers kan ook worden vastgelegd op video en als uitwisselingsinstrument worden teruggestuurd naar de kinder- en jongerencomités in Kinshasa.

Voor klasgroepen die op een meer intensieve wijze educatieve activiteiten willen ontwikkelen, zijn er verschillende ateliers mogelijk, waarbij animatoren van G3W eventueel hulp kunnen bieden:

Atelier 1. “Kunnen wij dat ook?”

Het tentoongestelde speelgoed is de aanleiding om zelf ook iets in elkaar te knutselen uit gerecycleerd materiaal. Met recuperatiemateriaal van hier maken we zelf speelgoed. We laten onze verbeelding werken. Terwijl er wordt geknutseld vertelt de begeleidster over het dagelijkse leven in Kinshasa.
Voor klassen of groepen van 8 tot 16 jaar (groep van maximum 25).
In samenwerking met Ujamaa vzw.

Atelier 2. “Achter de schermen van de beeldvorming”

Dit spel handelt over de koloniale beeldvorming doorheen de geschiedenis van Congo, gezien door de ogen van een gewone Afrikaan, in wie de deelnemers zich inleven. De animator confronteert de deelnemers met de visie van de Belgische kolonisatie.
Voor klassen of groepen ouder dan 16 jaar.
In samenwerking met School Zonder Racisme vzw

Film “Met honger naar school”

Naar school gaan in Congo: geen parcours zonder hindernissen zo blijkt. Schoolgeld betalen, boeken en pennen kopen maar hoe? Kinderen, ouders en leraars vertellen welke problemen ze hebben en hoe ze hiervoor oplossingen trachten te vinden.
Dvd, 17 min, Frans met Nederlandse ondertiteling.

Scholen en culturele centra kunnen de tentoonstelling met zelfgemaakt speelgoed (+ foto’s + film + artisanaat) “Awa kin, hier Kinshasa ….” voor enkele dagen of weken huren bij
Geneeskunde voor de Derde Wereld, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel

tel.: 02.209.23.60

info@g3w.be .

Scholen kunnen de huurkosten (grotendeels) terugbetaald krijgen via “Kleur bekennen” (www.kleurbekennen.be)

Ook voor de animatie en ateliers rond de tentoonstelling kan eventueel beroep gedaan worden op animatoren van G3W.

Tijdens de “10 uren voor de democratische school” op 19 november 2005 zal de tentoonstelling (gedeeltelijk) te zien zijn en worden tijdens de workshop (16u30-18u30) alle mogelijkheden voor animatie toegelicht door Chris Roekens (jarenlang lerares in Congo) en Danny Claes (Zuidwerking Geneeskunde Derde Wereld)

2 REACTIES

 1. “Awa kin, hier Kinshasa” – “Brussel antwoordt”
  Beste,
  Misschien ken je het fenomeen van de speelgoedkoffers op school. Een zeer goed initiatief waar kinderen tijdens de speeltijd met allerhande speelgoed kunnen spelen. Graag had ik, als godsdienstleerkracht, een nieuwe koffer aangemaakt. Deze koffer zou bestaan uit allerhande speelgoed uit de derde wereld. Speelgoed die met wegwerpmateriaal zou kunnen vervaardigd worden. In het artikel waar ik nu op reageer zag ik een verwijzing staan naar documappen waar ik waarschijnlijk informatie zou kunnen vinden. Kan ik deze mappen ergens bestellen of verkrijgen. Graag had ik hierop een antwoordje gekregen. Mvg,
  Severine Verhulst
  severine.verhulst@scarlet.be

 2. “Awa kin, hier Kinshasa” – “Brussel antwoordt”
  Het antwoord op uw vraag staat in het artikel. Je vind er de contactgegevens van Geneeskunde voor de Derde Wereld die de tentoonstelling met zelfgemaakt speelgoed en de pedagogische map beheert.

Comments are closed.