44 procent jongeren in deeltijds onderwijs blijft werkloos

Facebooktwittermail

Sinds de wet van 1983, toen de leerplicht werd opgetrokken tot 18 jaar, kunnen jongeren vanaf zestienjarige leeftijd voldoen aan de deeltijdse leerplicht door twee dagen per week les te volgen. Veel van die jongeren die twee dagen per week les volgen in het deeltijds onderwijs en de andere drie dagen ervaring zouden moeten opdoen op de arbeidsmarkt, krijgen daartoe echter niet de kans. Liefst 44 procent van de jongeren in het deeltijds beroepsmiddelbaar blijft werkloos. Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) formuleert de Vlor (Vlaamse Onderwijsraad) een advies over de toekomst van dat DBSO. Deeltijds leren zonder enige werkervaring mag geen optie meer zijn, stelt de Vlor. Daarom moet het DBSO zijn inspanningen opdrijven om álle jongeren via voortrajecten en werkplekopleidingen de nodige arbeidservaring te laten opdoen.

(De Standaard, 26 maart 2004)