Cockerill-Luik en de school

Facebooktwittermail

Door de sluiting van Luikse staalfabrieken door multinational Arcelor (eind 2006) zijn 2000 jobs rechtsreeks en minstens 5000 jobs onrechtstreeks bedreigd (onderaanneming, enz.). Een van de gevolgen is het gebrek aan toekomstperspectief voor veel jongeren in de streek. De gevolgen daarvan voor hun schoolloopbaan zijn evident. “Ik weet niet of u het gemerkt heeft, maar er gebeuren vandaag heel wat zaken” zegt een opvoedster. “Problemen met agressie. Men voelt aan dat de stress van de ouders hen raakt. Thuis wordt over de sluiting van de hoogovens gesproken en dat zorgt voor spanningen”. Eens te meer zal de school (en de leerkrachten) als veiligheidsklep dienen voor het systeem. Tenzij ze zou uitleggen waarom de multinationals hun deuren sluiten. Maar dat is uiteraard verboden. Klappen in ontvangst krijgen, dat mag. Aan politiek doen op school niet.
(Le Soir, 25 januari 2003)