Over onze vergeten Marokkaanse helden…

Facebooktwittermail

Ook allochtonen hebben het leven gelaten om België te verdedigen tegen het fascistisch monster. Op het kerkhof van Cornil-Noirmont hebben 2250 Marokkanen die gesneuveld zijn in de slag bij Gembloux een laatste rust gevonden. Op de Ovds-ontmoetingsdag van 11 oktober te Charleroi bracht een groep deelnemers hen hulde. Maryse François brengt verslag uit.

In de workshop “Gembloux: Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog” worden we geconfronteerd met een stukje vergeten geschiedenis. Vele mensen weten inderdaad niet dat in deze oorlog in totaal ongeveer 940.000 “mannen” meegevochten hebben die gerekruteerd waren in de voormalige kolonies van de geallieerden.

Meer in het bijzonder vochten op 10 mei 1940 in “la Bataille de Gembloux” 2300 soldaten en onderofficieren uit Marokko. De Duitsers verloren er 300 pantsers. Slechts vijftig Marokkanen konden behouden terugkeren. Velen onder hen waren minderjarigen die geronseld en zelfs opgeëist waren om als kanonnenvlees gebruikt te worden in de voorste linies.

In de film “La couleur du Sacrifice” (Mourad Boucif) komen Marokkaanse oud-strijders aan het woord die nog steeds vechten voor gerechtigheid en erkenning. Eén van hen getuigt als 13-jarige tijdens een razzia te zijn meegevoerd uit zijn school om te dienen in het Franse leger.

Na een fragment uit de film en een toelichting door één van de makers ervan, brachten we een bezoek aan het Musée Français. We kregen er een eerder technische uitleg over de besproken veldslag. Hier sprak de gids over goed getrainde soldaten – het 1ste, 2de en 7de RTM (régiment de tirailleurs marocains) – die de eerste Marokkaanse divisie vormden. Deze gids trok echter in twijfel dat er zoveel Marokkanen zouden gesneuveld zijn (hij sprak over 187 doden) en ook dat in deze divisie minderjarige soldaten zouden gelegerd zijn.

Op het kerkhof van Cornil-Noirmont zagen we de Marokkaanse soldaten broederlijk naast de Fransen liggen…

Maryse François

Voor de film kan je terecht op
www.lacouleurdusacrifice.com.

Over de rol van de Marokkanen kan je lezen in het boek
“Rijstpap, tulpen & jihad”
van Lucas Catherine (uitgegeven bij Epo, isbn: 9789064453274 • 2004 – 2de druk • paperback (15 x 22,5 cm) – 192p. – geïllustreerd • prijs: € 16.50).

Ook in theater vertolkt door Karel Vingerhoets en theatergezelschap Woestijn.