Iedereen bekwaam? Over de kneedbaarheid van talenten

Facebooktwittermail

Ovds (Oproep voor een democratische school) is voorstander van een lange gemeenschappelijke basisvorming voor (bijna) alle leerlingen. Tien jaar lang, van 6 tot 16 jaar, zouden (de overgrote meerderheid van) de leerlingen samen blijven om pas nadien een studierichting te kiezen. De basisvorming zou veelzijdig en van hoge kwaliteit moeten zijn. Een combinatie van algemene en polytechnische vorming, met ook méér tijd voor lichamelijke opvoeding, kunst en expressie en handvaardigheden.

Velen vinden deze optie wel lovenswaardig maar niet realistisch. Zij geloven niet dat een lange gemeenschappelijke stam haalbaar is tenzij met een sterke neerwaartse nivellering van het onderwijsniveau. Zij wijzen op de grote niveauverschillen tussen leerlingen op de leeftijd van 12 jaar.

In het dossier “Iedereen bekwaam” (De democratische school, nr. 49, januari 2012) stofferen wij de zienswijze dat de overgrote meerderheid van de jongeren in staat is om een (algemeen vormende en polytechnische) basisopleiding van lange duur met succes te voltooien.

U kan dit dossier onderaan volledig downloaden.

Het dossier bevat de volgende onderdelen:

1. Iedereen bekwaam …. Van waar dan de grote verschillen in schoolse prestaties?

2. Not in our genes

3. Genetische symfonieën in vier dimensies

4. De maakbaarheid van intelligentie

IQ-tests: van pedagogisch instrument tot commercieel product

5. Gevonden: M/V met meerdere talenten

Charles Spearman en het bestaan van een algemene intelligentie

6. Iedereen bekwaam!

De auteurs

Linde Moriau en Herman Reynders, zijn leerkrachten biologie.

Linde Moriau geeft les in het KA van Schaarbeek. Ze won twee jaar geleden een wetenschappelijke prijs met haar klas (met veel allochtone leerlingen). Herman Reynders gaf meer dan 30 jaar lang les in natuurwetenschappen aan het KA van Geel. Hij organiseert nog regelmatig geleide bezoeken met leerlingen aan het Museum voor natuurwetenschappen in Brussel.

Zij organiseerden tijdens de “zes uren voor de democratische school” workshops over “Hoe de evolutieleer aanbrengen in een klas waar veel leerlingen er sceptisch tegenover staan?” en rondleidingen in het Museum voor natuurwetenschappen in Brussel.

Beide auteurs zijn bereid een lezing of een discussie te organiseren rond de thema’s die in het dossier aan bod komen.

Voor contact: mail ons op [ovds@democratischeschool.org
->mailto: ovds@democratischeschool.org]