Onrust in Québec is uitgegroeid tot krachtigste protestbeweging in Noord-Amerika

Facebooktwittermail

Elke avond lopen ze door de stad, in meerdere optochten van honderden tot duizenden deelnemers. Ze slaan erop los, tegen bezuinigingen op sociale uitgaven. En vóór het recht om hun ongenoegen op luide wijze kenbaar te maken.

Wat drie maanden geleden begon als een protest van studenten tegen verhoging van collegegeld, is uitgelopen op luidruchtige massademonstraties tegen een neoliberale regering, met bijval van activisten en vakbonden elders in Canada en daarbuiten.

Vorige week bracht een demonstratie in Montreal naar schatting 200.000 mensen op de been. Het was een boze reactie op een noodwet van de regering van Québec om demonstraties tegen hoger collegegeld te beperken. Doel van ‘Loi 78’ was een einde te maken aan rellen over het collegegeld. Maar het gevolg was een vlaag van verontwaardiging over wat velen zien als een „d r a c o n i s ch e ” beperking van het recht op vrije meningsuiting .
Sindsdien is de sociale onrust van Québec een nieuwe fase ingegaan: van een protest van studenten met hun logo van een rood blok – symbool voor armoedebestrijding – is het gegroeid tot een bredere protestbeweging tegen een negen jaar zittende regering die volgens tegenstanders corrupt is en niet de belangen van de bevolking dient.

Lees hieronder het volledig artikel in NRC, 1 juni 2012