Selectie aan poort universiteit

Facebooktwittermail

De Nederlandse Tweede Kamer maakt de weg vrij voor meer selectie van studenten aan de poort van het hoger onderwijs. Ook mogen universiteiten en hogescholen voor erkende top-opleidingen een hoger collegegeld gaan vragen. Een gelegenheidscoalitie van PvdA, VVD en LPF (Lijst Pim Fortuyn) ging op 5 april akkoord met deze ideeën van staatssecretaris Nijs (VVD) van Onderwijs. De PvdA verbindt aan haar steun de harde voorwaarde dat er snel een nieuw stelsel voor de studiefinanciering komt. Lange tijd was meer selectie aan de poort een principeel taboe voor de sociaal-democraten. Nu steunt de partij het beleid van Nijs om universiteiten en hogescholen meer kansen te geven zich via de werving van studenten te profileren op kwaliteit. Met het toestaan van toelatingstoetsen voor nuldejaarsstudenten hoopt de staatssecretaris ruimte te maken voor meer internationaal concurrerende top-opleidingen. Ook denkt zij de uitval van studenten gedurende de studie te kunnen verlagen. Nijs gaat ervan uit dat genoeg opleidingen toegang blijven bieden aan gewone, niet-uitblinkende, studenten. De staatssecretaris moet het bij de uitwerking van haar plannen de komende jaren stellen zonder de steun van de coalitiepartners CDA en D66. Zij delen de vrees van GroenLinks en de SP dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het geding komt.
(Volkskrant, 6 april 2004)