Philippe Meirieu en Jan Masschelein tijdens de “zes uren voor de democratische school”

Facebooktwittermail

Tijdens de “zes uren voor de democratische school” op 20 november nam Philippe Meirieu, professor onderwijswetenschappen aan de Universiteit Lumière Lyon en auteur van talrijke boeken rond onderwijs, deel aan twee workshops. In de voormiddag nam hij deel aan een panelgesprek met Jan Masschelein (professor KU Leuven en eveneens auteur van meerdere boeken rond onderwijs) rond “Samen op zoek naar de betekenis van school”. In de namiddag gaf Philippe Meirieu een conferentie “De individualisering van het onderwijs: oplossing of probleem?”

Via deze link kun je de tussenkomsten in beide workshops (her)beluisteren. Philippe Meirieu spreekt in het Frans, Jan Masschelein in het Nederlands.

Een (uitgebreide) samenvatting van de conferentie van Philippe Meirieu lees je hier.

 

Samen op zoek naar de betekenis van school

Jan Masschelein en Philippe Meirieu gaan in gesprek over de sociale en individuele betekenis van de school. Heeft het instituut “school” nog zin? Wat is de essentie van “school”? Welke bedreigingen hangen boven de school? Welke kansen zien we om “school te maken”? Hun dialoog leidt naar heel wat vragen, zoals digitalisering, individualisering, gelijkheid in het onderwijs.

De individualisering van het onderwijs: oplossing of probleem ?

Ondertitel van de conferentie van Philippe Meirieu: hoe een evolutie die de emancipatorische en collectieve missie van de School ernstig in gevaar brengt, wordt voorgesteld als een garantie voor efficiëntie of zelfs voor sociale rechtvaardigheid. De druk om in het onderwijs te individualiseren is de jongste tijd enorm toegenomen onder impuls van de digitale edupreneurs en de coronacrisis. Deze ontwikkeling maakt deel uit van het paradigma van de efficiënte school en wordt gelegitimeerd door de nadruk te leggen op meta-analyses, internationale evaluaties en onderzoek in de cognitieve psychologie en neurowetenschappen. Men beweert dus verbeteringen aan te brengen in het huidige schoolsysteem zonder enige reflectie over de gevolgen van deze evolutie. Welke opvatting over leren schuilt er achter de systematische individualisering? Welke opvatting over kennis en cultuur? Welke opvatting over de politieke rol van de School? Welke opvatting over de toekomstige samenleving en de rol van het onderwijs?

Via deze link kun je deze conferentie beluisteren.

Lees hier een (uitgebreide) samenvatting van de conferentie van Philippe Meirieu: “Individualisering in het onderwijs: oplossing of probleem?”. 

 

Jan Masschelein, professor pedagogische wetenschappen KU Leuven
Philippe Meirieu, professor onderwijswetenschappen, Université Lumières, Lyon.