75 deelnemers aan studienamiddag rond “gelijke kansen op school: het kan”

Facebooktwittermail

In zijn boek “Gelijke Kansen op school, het kan! Zestien sporen voor praktijk en beleid” onderzoekt Ides Nicaise (redactie) een brede waaier van concrete strategieën, zowel in de klas als op school- en systeemniveau.

Op woensdagnamiddag 4 februari organiseerden BOCO-Scholengroep GO Brussel, Masereelfonds en Ovds (Oproep voor een Democratische School) rond dit boek een studienamiddag. Na het welkomstwoord door Piet Vervaecke , de directeur van het Onderwijscentrum Brussel, schetste Ides Nicaise (HIVA) de historiek en de grote lijnen van zijn nieuwe boek.

Daarna konden de 75 deelnemers, vooral leerkrachten uit het Brusselse, in twee rondes kiezen tussen zes werkgroepen.

De Brede School: met inleidingen door Tony Schildermans (Europaschool Genk) en Jo Dreesen (samenwerkingsverband vier basisscholen uit de Gentse wijk ‘Het Sluizeke’).

Financiële Drempels/ Schulden op school: met een inleiding door Mayke Vandeputte (HIVA)

Curricula (wat moeten de leerlingen kennen): met een inleiding door Nico Hirtt (Ovds, mede-auteur “De school van de ongelijkheid”)

Investeren in zwakken/ schoolmoeheid: inleiding door Koen van de Merckt (Arktos Antwerpen)

Voorschoolse educatie: Annelisa Gadaleta (fractiemedewerker Groen! Vlaams Parlement). Klik hier voor een verslag.

Lerarenopleiding/ pedagogische innovatie/ nascholing: met een inleiding door Chico Detrez (ACOD-onderwijs Antwerpen; mede-auteur van “Identiteit ontwikkelen. Leer-kracht waarderen in eigentijds onderwijs”)

Op het einde was er een afsluitend woordje door minister Guy Vanhengel., bevoegd voor onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel) . Hij zette de initiatieven van deze Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het Brussels onderwijs flink in de verf.

De toespraak van minister Vanhengel en de verslagen van de werkgroepen zijn te vinden op de website van het Masereelfonds.

Over het boek

Het boek “Gelijke kansen op school: het kan!” van Ides Nicaise en Ella Desmedt is uitgegeven bij Plantyn.
Het draagt als ondertitel “Zestien sporen voor praktijk en beleid”.

Het boek wil niet alleen analyseren waarom de ongelijkheid in ons onderwijs zo groot is. Het wil ook tonen hoe het wèl kan lopen. Het boek wil scholen, leerkrachten en andere onderwijsactoren bemoedigen en handvatten reiken, met praktijkvoorbeelden in de hand. Het boek brengt wetenschappelijke duiding, projecten, beleidsvoorstellen en reportages samen in drie domeinen: gelijke kansen, gelijke behandeling en gelijke uitkomsten.

Ides Nicaise en Ella Desmedt (red.), Gelijke kanden op school : het kan !
Zestien sporen voor praktijk en beleid.
Uitgeverij Plantijn, 2008, 492 bladzijden .

www.hiva.be