Steeds meer bijklussende studenten

Facebooktwittermail

Amper 3 procent van de Vlaamse studenten heeft een betaalde baan. Dat is weinig in vergelijking met Nederland, dat 75 procent werkende studenten telt. Maar ook in Vlaanderen neemt de vraag naar studentenarbeid toe. Niet alleen voor vakantiejobs in de zomermaanden, maar ook voor permanente bijklus-baantjes, na de lesuren. Dertig jaar geleden was er geen sprake van studentenarbeid. Bijverdienen in het weekeinde of tijdens de zomermaanden gebeurde grotendeels in het zwart. Officieel werden er in de beginjaren zeventig jaarlijks slechts 16.000 arbeidscontracten voor jobstudenten afgesloten. In 2001 waren er dat al 320.000, waarvan ruim één op de drie via een uitzendkantoor. Voor bedrijfsleiders van kmo’s — meestal uit de kleinhandel en de horeca — zijn jobstudenten flexibel inzetbare extra werkkrachten, op zaterdag of zondag of in de week ‘s avonds, na de schooluren. In de zomermaanden zijn ze bovendien goedkoop na de invoering van een verlaagde, forfaitaire sociale bijdrage van 5 procent.