24 februari, Borgerhout: dag van de moedertaal. Taal gebruiken om te verbinden

Facebooktwittermail

In Borgerhout zijn er meer dan 100 verschillende nationaliteiten, en in heel veel huiskamers worden er dan ook verschillende talen gesproken. UNESCO riep 21 februari uit tot de Internationale dag van de moedertaal omdat een sterk ontwikkelde moedertaal belangrijk is om ook sterk te staan in andere talen. Daarom viert Borgerhout al sinds 2020 met tientallen superdiverse organisaties de Dag van de Moedertaal. Zo ook dit jaar, op zaterdag 24 februari in de school IMS op de Turnhoutsebaan.

Nederlands begrijpen en spreken het cement tussen alle gemeenschappen en culturen die in Antwerpen wonen. En heel veel mensen leveren vele inspanningen om Nederlands te leren. De beste manier om Nederlands te kunnen leren, is door sterk te staan in je eigen taal. En door moedertaal te vieren, kunnen we het ook gebruiken om te verbinden, zoals we doen op het feest van de Moedertaaldag.

Dit jaar slaan een twintigtal verenigingen de handen in elkaar om samen met UNESCO de culturele diversiteit en meertaligheid levend te houden. Meertaligheid bevordert begrip en respect tussen verschillende gemeenschappen en draagt bij aan een inclusieve samenleving waarin diverse talen en culturen worden gewaardeerd. Meertaligheid draagt bij aan de dynamiek en vitaliteit van een stad, bevordert de economische groei en stimuleert het begrip tussen gemeenschappen. Het omarmen van meertaligheid is niet alleen een culturele verrijking, maar het kan ook bijdragen aan het succes en de welvaart van een stad in de hedendaagse geglobaliseerde samenleving.

Oekraïners, Bengalen, Nepalezen, Congolezen, Nigerianen, Armenen, Marokkanen, Indonesiërs, Koerden, Turken, Belgen, en vele anderen maakten samen een gevarieerd programma om zowel hun verscheidenheid als hun verbondenheid voor te stellen.

Via taal en poëzie, maar ook via mode, muziek, eten en drinken en dans wordt op een grensoverschrijdende wijze met elkaar gecommuniceerd. Alle Borgerhoutenaren en Antwerpenaren zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze activiteiten. Volwassenen en kinderen verrassen met een modeshow, kinderanimatie, dansvoorstellingen, workshops, muziek en streetfood.

Praktisch:
zaterdag 24 februari vanaf 13 u.
Instituut Maris Stella
Turnhoutsebaan 226
2140 Borgerhout

Moedertaaldag is een organisatie van Internationaal Comité vzw, AIF vzw, FMDO vzw, Masereelfonds vzw, Peperfabriek vzw, BIS-Vlaanderen vzw en Instituut Maris Stella. Met de steun van District Borgerhout