Video van webinar “Is er een alternatief voor Smartschool? Een visie op vrije software in het onderwijs”

Facebooktwittermail

Is er een alternatief voor Smartschool? Een visie op vrije software in het onderwijs”. Dit was het thema van webinars die Ovds met Mark De Quidt (1) op 18 maart en 1 april 2021 organiseerde.  120 mensen namen deel aan deze leerrijke webinars.

Je kan hier de video bekijken van de webinar van 1 april 2021. 

Mark De Quidt (1) gaf telkens een presentatie over zijn visie op vrije (open source) software in het onderwijs. De aanleiding om deze webinars te organiseren was de ‘crash’ van Smartschool bij het begin van de afkoelingsweek voor het krokusverlof. Sommigen stellen zich vragen bij de quasi-monopoliepositie van Smartschool en pleiten voor meer concurrentie in de sector (2). Anderen vinden een leerplatform te belangrijk om aan de markt over te laten en pleiten voor meer overheidsinitiatief. Mark De Quidt  gelooft dat een leerplatform op basis van open source software een betere optie is. Zowel pedagogisch als ethisch. En ook wat betreft bedrijfszekerheid. Het Departement Onderwijs zou een voortrekkersrol kunnen spelen in het creëren van zo’n platform dat lokaal gebruik van vrije software ondersteunt. Dat door elke school vrij kan worden gebruikt en eventueel aangepast en verbeterd.

Na de conferentie volgde een interview met twee andere ervaringsdeskundigen over het gebruik van open source software in het onderwijs: Koen Roggemans (ICT-coördinator Sint Ritacollege Kontich) en Bert Van de Poel (doctorandus UCL). Samen antwoordden zij op vragen en opmerkingen van de deelnemers.

Lees het artikel van Mark De Quidt: “Bestaat er een alternatief voor Smartschool?”

Lees hier een artikel van Koen Roggemans “Nood aan een beleidskader voor vrije software en open standaarden in het onderwijs”

 

Lid worden van Ovds (het abonnement op ons tijdschrift “De democratische school” is inbegrepen) kan via dit inschrijvingsformulier.

 

(1) Mark De Quidt werkte jaren lang bij IBM, in het secundair onderwijs als leraar informatica en ICT-coördinator en als hoofd van ‘bedrijfskunde’ (met de afdeling informatica) van Artesis-Hogeschool (vandaag Artesis-Plantijn Hogeschool). Hij maakte, in de periode dat Frank Vandenbroucke minister van Onderwijs was, deel uit van de werkgroep “vrije software in het onderwijs” onder leiding van professor Herman Bruyninckx (Toegepaste wetenschappen, K.U.Leuven).

(2) Bijvoorbeeld Dirk Van Damme (onderwijsexpert OESO, ex-kabinetchef van onderwijsminister Vandenbroucke): “Smartschool is gewoon amateuristisch. Dat is helemaal geen digitale leeromgeving, het is een veredeld managementplatform. Ik zeg dat met alle sympathie voor de makers, maar het is dringend tijd voor een professioneler platform. Helaas bestaat er in Vlaanderen grote weerstand tegen grote spelers als Microsoft, Amazon en Google. In andere landen leveren zij de technologie.”.(Knack, 3 maart 2021)