400 deelnemers op de « 8 uren voor de democratische school »

Facebooktwittermail

Deze zaterdag 14 november hebben ongeveer 400 leraars en toekomstige leraars deelgenomen aan onze “acht uren voor de democratische school”. De deelnemers kwamen van overal uit België, de Franstaligen waren in groter getal aanwezig dan de Vlamingen.

De afwezigen hadden in elk geval ongelijk. De conferenties en debatten in de 16 workshops waren immers doorgaans van uitstekende kwaliteit. Daarvoor stonden 45 sprekers borg. Wij danken hen van harte voor hun deskundigheid en engagement.

Tijdens de pauze tussen de twee sessies workshops werd het glas geheven op 20 jaar Ovds. Na de workshops was er een plenair gedeelte met de bariton Tristan Faes, poëzie door de dichter des vaderlands Charles Ducal en meerdere korte toespraken door enkele vrienden van Ovds: Bernard Delvaux (GIRSEF), Hélène Lenoir (CGé), Ides Nicaise (KuLeuven, co-auteur van “De school van de ongelijkheid” en “Het onderwijsdebat”), Patrick Toro (Frankrijk) . Nico Hirtt, mede-oprichter van Ovds, hield een gelegenheidstoespraak “Oproep voor een democratische school. What’s in a name?” .

Het traditioneel buffet met de aperitief kwam voor velen geen minuut te vroeg en zorgde voor een gemoedelijke afsluiter, opgeluisterd door strijdliederen en accordeon.

Het grote succes van deze feesteditie van de “acht uren” was slechts mogelijk door de grote inzet van tientallen medewerkers, sommigen in de schijnwerpers, anderen op de achtergrond of in de (achter)keuken. De vrijwilligers zijn een grote troef voor onze vereniging. We danken hen van harte.

Dank ten slotte aan alle aanwezigen. Zij zijn het die uiteindelijk de zin van zo’n dag bepalen.

Laat deze dag de start zijn van een nieuwe ronde van 20 jaar strijd voor een democratisch onderwijs. Deze strijd blijft immers meer dan ooit nodig.

Jean-Pierre Kerckhofs,

Romy Aerts