Documentaire vergelijkt Fins met Vlaams onderwijs

Facebooktwittermail

Luk Dewulf en Inge Wagemakers maakten een documentaire over migratie en onderwijs. EXIT CONCENTRATIE duurt 1 uur en werd reeds uitgezonden op AVS (regionale tv-zender) en de digitale zender Stories.

Het Belgische onderwijssysteem, dat uitblinkt in ongelijkheid tussen leerlingen, wordt vergeleken met Finland waar topprestaties en gelijkheid succesvol samengaan.

België slaagt er niet om hoge onderwijsprestaties te combineren met sociale gelijkheid. Een kind uit een kansarm gezin heeft minder slaagkansen in het onderwijs dan een kind uit een kansrijk gezin. De kloof is het grootst tussen kansrijke autochtone kinderen en kansarme allochtone kinderen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat nergens in de geïndustrialiseerde wereld de kloof tussen allochtone en autochtone leerlingen zo groot is als in België.

Met EXIT CONCENTRATIE maakten Luk Dewulf en Inge Wagemakers een genuanceerde documentaire van een uur waarin ze 5 basisscholen onder de loep nemen en verscheidene experts en beleidsmakers aan het woord laten. Daaruit blijkt onder meer dat het traditioneel onderwijsmodel zoals het nu bestaat, zijn grenzen heeft bereikt. Onderwijs dient zich aan te passen aan de veranderende noden van de maatschappij. Eén van de grootste veranderingen is de groep kansarme allochtone leerlingen waar scholen mee worden geconfronteerd. Het lukt België niet om hen op een hoog niveau onderwijs aan te bieden en om een gezonde sociale en etnische mix te bekomen in basisscholen.

Nochtans zijn onderwijs van topniveau én gelijkheid geen onmogelijke combinatie. Bijvoorbeeld Finland slaagt er wel in beide te combineren.

Als u wil zien hoe zij dat in Finland klaarspelen kan u kijken naar een onderdeel (16 minuten) van deze documentaire op:

Deel deze video gerust met mensen uit het basisonderwijs of anderen die van het meest succesvolle onderwijssysteem in Europa willen leren.

De volledige documentaire EXIT CONCENTRATIE gaat diep in op diversiteit en ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs. Ze duurt een uur en werd eerder al uitgezonden op AVS (regionale televisie Oost-Vlaanderen) en de digitale zender STORIES.

Als u geïnteresseerd bent in de volledige documentaire, kan u Exit Concentratie op dvd bestellen.

Luk Dewulf & Inge Wagemakers

www.facebook.com/ExitConcentratie

1 REACTIE

Comments are closed.