Help, de school wil dat we een peperdure computer kopen!

Facebooktwittermail

Microsoft lanceert dit schooljaar een nieuw besturingssysteem met bijhorende office-applicaties. Dat zal gepaard gaan met de nodige poeha en heel wat scholen, ouders en computergebruikers zullen diep in hun portemonnee moeten tasten om mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen.

Als student kan je nu eenmaal niet werken met verouderde software. Bij die nieuwe software hoort natuurlijk ook een nieuwe, krachtiger computer. Die oude computer is immers veel te traag om al die nieuwigheden op een vlotte manier te laten draaien. En bovendien is je computer eigenlijk reeds verouderd vanaf het ogenblik dat je hem in huis hebt. Dat zal het verhaal zijn dat je de komende maanden wellicht ettelijke keren over je heen zal krijgen in allerlei computermagazines, -websites -advertenties en misschien zelfs op je school.

Er schuilt een zekere waarheid in dat verhaal. Computers verbeteren nog steeds aan een onwaarschijnlijk tempo: hun capaciteit verdubbelt ongeveer om de 18 maanden en dat is zo sinds de jaren ’50. Toch is de levensduur van een computer veel langer dan men doorgaans laat uitschijnen. Zo kan je met een gerust hart een tweedehandscomputer aanschaffen die nog jaren dienst doet voor school-, bureau-, huis-, tuin- en keukengebruik.

Enkel wie de nieuwste spelletjes wil spelen heeft ook absoluut de nieuwste PC nodig. Om te gamen kan je je beter een gameconsole aanschaffen, die zijn beter uitgerust om spelletjes te spelen en het is goedkoper dan je PC om te bouwen tot een gamemachine. Goede tweehandscomputers kan je vinden bij Oxfam solidariteit. Wij hebben er hier op de reactie van Indymedia.be meerdere staan die prima dienst doen.

Je hoeft ook helemaal niet te investeren in dure software om “mee” te zijn met de nieuwste ontwikkelingen. Nagenoeg voor alle commerciële toepassingen bestaan er vrije en gratis tegenhangers die minstens even performant zijn. Denk aan Gimp dat even goed is als Photoshop. Of Openoffice dat het evenbeeld is van het peperdure Microsoft Office.

Het ministerie van onderwijs maakte een brochure waar heel wat van die toepassingen worden besproken. http://www.ond.vlaanderen.be/publicaties/2005/vrijesoftware.pdf.

De brochure haalt ook verschillende voorbeelden aan van toepassingen en voordelen die het gebruik van vrije software biedt voor leerkrachten, scholieren en scholen.

Wil je in één klap verlost zijn van het ‘Bill Gates (Microsoft)’-virus, dan kan je ook helemaal overschakelen naar GNU/linux (vrije software). Tot enkele jaren geleden was dat voorbehouden voor computerfreaks, maar vandaag bestaan er versies van GNU/Linux die veel gebruiksvriendelijker zijn dan de producten van Microsoft. GNU/Linux ontwikkelt ook bijzonder snel en bij de meeste versies van GNU/Linux beschik je over de allernieuwste software met één muisklik. Op Indymedia.be gebruiken wij de ubuntu versie van het besturingssysteem. Het installeert zeer eenvoudig en bevat alle software die je nodig hebt. Voor multimedia toepassingen is het even zoeken, maar dat is bij Microsoft of Apple even moeilijk of eenvoudig. Je kan Ubuntu gratis downloaden en op een CD branden via hun website, maar je kan het ook gewoon bestellen en dan sturen ze jou gratis een CD waarmee je aan de slag kan. Er bestaat van ubuntu ook een speciale versie voor scholen en leeromgevingen: www.edubuntu.org

Wil een school of leerkracht toch dat je gebruik maakt van peperdure commerciële software dan kan je daar best eens samen over rond de tafel zitten. Je kan vragen dat de school de software en computer ter beschikking stelt om er de opdrachten op af te werken. Beter nog is dat je leerkracht en school overtuigt om over te schakelen naar vrije software. Dat betekent voor de school trouwens ook een hele besparing.

Internettoegang blijft in België bijzonder duur en ook wij kennen geen manieren om aan die extra uitgaven (van € 10 tot € 40 per maand) te ontsnappen. Toch kan je honderden euro’s besparen door de juiste computer en software aan te schaffen.

Han Soete

(overgenomen uit www.indymedia.be van 30 augustus 2006)