Vrije software in opmars

Facebooktwittermail

Na Brazilië gaat nu ook Venezuela software van Microsoft uit overheidsdiensten bannen. Met vrije software zijn we goedkoper én veiliger af, zegt president Hugo Chávez. Chávez kondigde het eind november 2004 zelf aan op een technologieforum in de hoofdstad Caracas: « We bereiden een decreet voor om het officieel en verplicht te maken om vrije software te gebruiken in de openbare diensten ». De overschakeling naar ‘open source’ – software waarvan de broncode beschikbaar is, meestal onder de voorwaarde dat alle aanpassingen ook beschikbaar worden voor anderen – is op veel overheidsdiensten al begonnen. Het ministerie van Onderwijs heeft de overstap twee jaar geleden al gemaakt. Tegen 2007 moeten er 380.000 computers in het lager onderwijs op vrije software draaien. De overheidsdienst FUNDABIT, die de omschakeling in goede banen moet leiden, heeft berekend dat de omschakeling het Venezolaanse onderwijs miljoenen euro’s zal besparen. Naast het kostenvoordeel is er de kwestie van de standaardisering. Volgens de Venezolaanse beleidsmakers is open source veiliger omdat fouten in de software opspoorbaar zijn.

Venezuela volgt het voorbeeld van buurland Brazilië, waar de wet er al een tijdje door is. De linkse president Luiz Inácio « Lula » da Silva vond het geen goed idee om nog besturingsprogramma’s te gebruiken waarvan de broncode niet te controleren valt. Een aanzienlijk deel van het Braziliaanse overheidsapparaat al overgeschakeld op open source.

« Steeds meer regeringen krijgen interesse in de voordelen van open source, » merkte Richard Stallman, mede-oprichter van Linux en de peetvader van de open source beweging in de Verenigde Staten, op tijdens het technologieforum in Caracas. Het stadsbestuur in Munchen, de op twee na grootste Duitse stad, was in mei 2003 het eerste openbare bestuur dat overschakelde op open source. Sindsdien zijn toepassingen als het besturingssysteem Linux, het kantoorpakket OpenOffice en de browser Mozilla in opmars in Europa.

De voorstanders zien ook wel wat in de basisfilosofie van de beweging: kennis doorgeven en collectief sleutelen aan betere software. « Het kan de ontwikkeling van gedeelde technologie tussen Argentinië, Chili, China, India en andere landen van het Zuiden stimuleren, en een technologische basis vormen voor Zuid-zuidhandel », zegt Antonio Albuquerque van het Braziliaanse ministerie van Communicatie. « Vrije software is een middel om een publiek goed te verspreiden, namelijk kennis », zegt Pérez Martí van de Venezoluaanse ngo Conexión Social. « Open source systemen maakt het schrijven van software makkelijker. Meer programmeurs zullen samen bouwen aan een toegevoegde waarde », voegt Eduardo Samán van de Intellectual Property Service of Venezuela er aan toe. « Het is een democratisering die tegen het pure winstdenken ingaat”.

(Bron: persagentschap IPS, 2 december 2004)