Inspiratie-avond onderwijs met Ruth Lasters (23 november, Antwerpen)

Facebooktwittermail

Op woensdag 23 november (18u – 21u15) organiseert het MASEREELFONDS een inspiratie-avond rond onderwijs. Hieronder volgt de inhoudelijke toelichting en de praktische informatie. Vergeet niet om je vooraf in te schrijven als je geïnteresseerd bent.

In 2023 gaat het Masereelfonds aan de slag met het thema onderwijs. We zetten volop ideeën en initiatieven in de kijker die het onderwijs sterk en rechtvaardig maken van onderuit. Want aan een hoog tempo vallen leerlingen in Vlaanderen uit de boot die sociaal-economisch kwetsbaar zijn en een andere thuistaal spreken. Kansarme leerlingen blijken de eerste slachtoffers van de dalende prestaties voor rekenen, taal en lezen, wat de welzijnskloof in Vlaanderen verdiept. De krant de Standaard spreekt over een ‘infernale spiraal van klasseonderwijs’ die er in de feiten nu al is.

De democratiseringsmotor van het onderwijs sputtert en de vraag is meer dan ooit prangend: hoe komen we tot onderwijs waarin iedereen, onafhankelijk van afkomst, de kans krijgt te ‘excelleren’?

Ronde tafels

Het onderwijsproject bouwen we dit jaar uit met actieve input van de leden én mensen uit het brede onderwijsveld. We nodigen jullie uit op een inspiratie-avond in Antwerpen om ons thema mee te kneden vanuit jullie ervaringen, ideeën en voorstellen. Na een inspirerende introductie (zie onder) gaan we met elkaar in gesprek aan thematische ronde tafels.

De avond biedt kansen voor leraars, onderwijsondersteuners en leerlingen om hun project in de kijker te zetten en te wegen op het publiek debat. Afsluiten doen we met een plenair gedeelte waar de bevindingen worden gepresenteerd. Het eindproduct van de eerste inspiratie-avond in Antwerpen en de tweede in Gent op 24 januari is een projecttekst en een menukaart van activiteiten.

Dichteres-lerares Ruth Lasters te gast

Op de eerste avond in Antwerpen nodigen we jullie uit om je te laten inspireren door lerares-dichteres Ruth Lasters. In haar stadsgedicht ‘losgeld’, dat in september geweigerd werd door het Antwerps stadsbestuur, klaagt zij samen met haar leerlingen de stigmatisering in het onderwijs aan. Op onze avond brengt zij een nieuw gedicht, gevolgd door een nagesprek over haar ervaringen als dichteres, lerares in een technische beroepsschool en gewezen gelijkekansencoördinator. Ze gaat in gesprek met Jeroen Permentier, journalist bij DeWereldMorgen.be.

Programma

18u – Netwerkmoment bij een vegetarische maaltijd aangeboden door Masereelfonds (inschrijven verplicht)

19u – Verwelkoming en intro met Ruth Lasters

20u – Start ronde tafels

21u15 – Einde

Dit is de eerste van twee inspiratie-avonden. De tweede inspiratie-avond in Gent gaat door op 24 januari.

Inschrijven

Deelname aan de avond is gratis, inschrijving is via dit formulier verplicht.

Locatie

Peperfabriek, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

20 minuten stappen van Antwerpen-Berchem of Antwerpen-Centraal. Ook bereikbaar met Tram 7 vanuit Antwerpen-Berchem of  Metro 2, 6 of 15 vanuit Antwerpen-Centraal.

U kiest zelf of u aansluit om 18u om deel te nemen aan de maaltijd en het netwerkmoment of liever om 19u voor het inhoudelijke programma.

Dit is de eerste van twee inspiratie-avonden. De tweede inspiratie-avond in Gent heeft plaats op 24 januari 2023.