Video : de ongelijke school in het land van Kuifje

Facebooktwittermail

Waarom zijn de schoolprestaties bijna nergens zo sterk bepaald door de sociale afkomst als in ons land? Hoe kun je verklaren dat het Vlaams en Franstalig onderwijs, na 30 jaar communautarisering en gescheiden ontwikkeling, beide kampioen zijn van de sociale ongelijkheid in het onderwijs?  In deze studie van Nico Hirtt (Ovds), die o.a. gebaseerd is op de databanken van PISA 2018, vind je een antwoord op deze vragen. 

Deze wetenschappelijke studie werd voorgesteld tijdens een persconferentie van Ovds  op 3 maart 2020 in het kader van onze campagne “Ambitie en gelijkheid voor ons onderwijs”. Tijdens de (eerste) Covid-19-lockdown maakten we van deze studie een synthese in de vorm van een korte film waarbij statistieken worden afgewisseld met wat luchtigere zwart-wit beelden van de jaren 30-50.

De video is beschikbaar op YouTube, op Dailymotion en hieronder.

Ben je op de hoogte van onze campagne “Ambitie èn sociale gelijkheid voor ons onderwijs”?  

Heb je reeds onze petitie “Ambitie èn sociale gelijkheid voor ons onderwijs” getekend?