Scholen roepen noodtoestand uit rond het klimaat op 26 september

Facebooktwittermail

Op vrijdag 20 september is er in vele landen een “global strike” voor het klimaat, met een nationale manifestatie in Brussel om 13u30 (Noordstation). Van 20 tot 27 september is er een actieweek rond het klimaat met elke dag een andere focus. Op donderdag 26 september roepen talrijke organisaties, waaronder “Teachers for Climate” op om in de scholen de klimaattoestand uit te roepen. We publiceren hieronder hun oproep.

Grote steden zoals Londen, Milaan en New York riepen eerder al de klimaatnoodtoestand uit samen met meer dan 600 steden overal ter wereld. Ook Ierland deed het reeds en in België de gemeente Koekelberg. Nu is het aan de scholen.

Hoe kan je school de klimaatnoodtoestand uitroepen? 

Het is vrij eenvoudig. Je gaat naar de website van www.cedamia.org/schools/. Daar vind je 16 voorstellen (gegroepeerd in vijf rubrieken) voor initiatieven rond het klimaat. Je kiest tien klimaatacties uit waarvoor je je als school ( of als klas) wilt engageren en je roept de klimaatnoodtoestand uit op 26 september. Op diezelfde dag laten zoveel mogelijk scholen om 12.05u de schoolbel rinkelen of kunnen de leerlingen wekkers laten afgaan. Deze actie kan vervolgens een debat op gang brengen in de school. Leerlingen kunnen in overleg met de school zelf kiezen op welke tien acties ze hun aandacht willen richten. Bovendien maak je deel uit van een wereldwijde beweging want op de www.cedamia.org, kan je je school dan aanduiden met een vlaggetje op een wereldkaart.

Graag willen wij, Teachers for Climate, dat één van de tien acties eruit bestaat dat de school zich engageert om de leerlingen meer te informeren over de klimaatverstoring. Verdere informatie hierover volgt nog. Maar geïnteresseerden, en we hopen dat het er veel zijn, kunnen al informatie vinden op: www.cedamia.org/schools/. Hier kan je ook je actie registreren.

Op www.teachersforclimatebelgium.weebly.com vind je een draaiboek en een lijst met 22 mogelijke klimaatacties die je als school, of als klas kan ondernemen. Teachers for Climate zal ook nog brieven schrijven naar alle scholen om hen op de hoogte te brengen van de actie. Er komen ook nog standaardbrieven die zowel leerlingen als ouders kunnen sturen naar de schooldirecties met de vraag om de volgende acties te steunen:

a) de Global Strike for Future op vrijdag 20 september wereldwijd

b) het uitroepen van de klimaatnoodtoestand (Climate Emergency Declaration for schools) op donderdag 26 september

c) meer info over klimaat en oplossingen op school

ZORG DAT JOUW SCHOOL ER OOK BIJ IS

Op de Facebook-pagina van Teachers for climate kun je de voorbereidingen volgen.