Studenten manifesteren tegen verhoging inschrijvingsgeld

Facebooktwittermail

Uit alle Vlaamse provincies en uit Brussel waren zij gekomen om hun ongenoegen te betuigen over de geplande besparingen in het Hoger Onderwijs en in het bijzonder de aangekondigde verhoging van het inschrijvingsgeld.

Vanaf 13 uur stroomden de verschillende groepen donderdag 2 oktober toe aan de ingang van het Brusselse Centraal Station. Er waren studenten uit de diverse Vlaamse Universiteiten en Hogescholen, vooral uit Gent.

Er waren opmerkelijke delegaties Franstalige studenten: FEF (Fédération des Etudiants Francophones), Jeunes FGTB Charleroi, JOC, Librex ULB, AGL Louvain-La-Neuve, Luik …

Naast studenten waren er ook beperkte delegaties van leerkrachten en docenten, zowel van ACOD-Onderwijs (vooral VUB) als van LBC.

Politici van Groen, sp.a, PVDA, LSP en de Piratenpartij kwamen hun solidariteit betuigen.

Ook de beweging Hart boven Hard, die alle slachtoffers van het besparingsbeleid wil groeperen, was opvallend aanwezig. De vrolijke en strijdbare massa stapte in een wijde bocht naar het eindpunt in de buurt van het Vlaams Parlement.

Volgens de politie waren er 3600 betogers, de vrt hield het op 2000.

Contact met minister en commissie Vlaams Parlement

Een delegatie van de actievoerders werd door de Onderwijscommissie van het Vlaams Parlement ontvangen in de “lokettenzaal”, waar de bezwaren van de studenten beleefd beluisterd werden.

Eerder op de dag hadden de vertegenwoordigers van VVS (Vlaamse Vereniging van Studenten) en de Studentenraden een onderhoud met Minister Hilde Crevits. Vermits de minister weinig of geen bereidheid toonde om haar besparingsplannen bij te sturen, zijn de studenten vast van plan hun acties verder te ontwikkelen.

VVS kondigde een nieuwe manifestatie aan voor 17 november.

Fotoreportage: zie https://picasaweb.google.com/101161532789719614865/Studenten