Studiereis Cuba (Onderwijs)

Facebooktwittermail

Zin om eens een interessante reis naar Cuba te maken? Lees dan verder, want dan is dit misschien een leuk voorstel voor u.

De afgelopen jaren begeleidde ik verschillende reizen naar Cuba voor leerkrachten. Ik ben Marc Vandepitte, hoofddelegee in een technische school in Mechelen en geef ook les in het hoger onderwijs in Brussel.

Ik schreef reeds drie boeken over Cuba, o.a. “Ontmoetingen met Fidel Castro” (2009), en werkte mee aan een reis-brochure over het land. Op vraag van collega’s organiseer ik een reis van twee weken tijdens de paasvakantie van 2011: van 9 tot 23 april.

Cuba is niet alleen een schitterende toeristische bestemming, op onderwijsvlak is het ook een zeer interessant land. Volgens de Unesco steekt het onderwijsniveau met kop en schouders uit boven de rest van Latijns-Amerika. Het land telt de helft meer universitairen als België met ongeveer hetzelfde inwoneraantal. De eerste drie jaar van het secundair is het onderwijs integraal, het aantal C-attesten is er over heel de carrière uitzonderlijk laag en het sanctioneren van leerlingen komt praktisch niet voor.

Programma

Wat staat er zoal op het programma? Een toeristisch gedeelte en een vormend gedeelte. Het zal er ongeveer als volgt uitzien.

Toeristisch gedeelte:

  • Enkele dagen in Havanna: bezoek oud stadsgedeelte, monumenten, musea, gezellig centrum van de stad, …
  • Bezoek aan enkele steden: Santa Clara, Santa Espiritu, Cienfuegos, Trinidad, Remedios: historische gebouwen en musea.
  • Prachtige natuurwandeling afgerond met heerlijk maal in de natuur.
  • Bezoek aan botanische tuin.
  • Enkele dagen verblijf aan de zee.
  • Culturele avonden: muziek en dans

Studiegedeelte:

  • Bezoek aan kleuterschool, lagere school, secundaire school, universiteit, gehandicapteninstelling, computerclub voor jongeren, praktijkschool waar lagere schoolkinderen eventjes een stiel kunnen uitproberen, tweedekansonderwijs, onderwijsvakbond, opleiding voor maatschappelijke werkers, opleiding voor kunstinstructeurs.
  • Bezoek aan een oecumenisch centrum, een sigarenfabriek en aan een polikliniek.

Voorbereiding

De reis wordt grondig voorbereid via een drietal bijeenkomsten. Daarop wordt algemene info gegeven over Cuba (geschiedenis, werking van de maatschappij, …), specifiek over onderwijs en het toeristisch gedeelte, alsook praktische info over het reizen zelf.

Organisatie, prijs, …

De reis wordt georganiseerd via een erkend reisbureau hier, dat ervaring heeft met dat type reizen. Ik doe ook een beroep op de plaatselijke contacten en de know how van de Cuba solidariteitsor-ganisatie ICS

(zie www.cubanismo.net).

De richtprijs is 1650 euro voor 14 dagen. Dat ligt gemiddeld enkele honderden euro onder de prijs van vergelijkbare reizen bij grote operatoren, die ook nooit een dergelijke unieke onderdompeling in de wereld van Cubaanse onderwijs zullen bieden. In de prijs zijn een lokale gids, transport, overnachtingen in half pension en ingangstickets inbegrepen.

Contact

Heb je nog vragen, aarzel niet om contact op te nemen. Ken je collega’s die misschien ook interesse hebben, dan kunnen ze contact opnemen met mij.
Heb je interesse? Laat het dan graag snel weten.

Je kan inschrijven door storting van een voorschot van 300 euro op rekeningnr. 001-4378271-58 van Marc Vandepitte met vermelding “voorschot Cuba-reis pasen 2011”.

De inschrijvingen worden afgesloten op 9 januari 2011 of zodra de reis volgeboekt is. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 20. Inschrijvingen zijn slechts geldig na betaling van het voorschot.

Marc Vandepitte