Steun voor beter aanleren van evolutieleer

Facebooktwittermail

De Franstalige Gemeenschap (Wallonie-Brussel) investeert 138 000 euro in een project van de ULB om aan leerkrachten van het middelbaar onderwijs pedagogische instrumenten aan te bieden om het wetenschappelijk inzicht te promoten.. Meer in het bijzonder in het darwinisme of de evolutieleer, “de leidraad van het biologische denken”.
Bijna een leerling op vier neigt naar het creationisme. Leerkrachten hebben vaak nogal wat moeite om rationele begrippen uit te leggen in hun lessen biologie. De ULB-onderzoekers zullen naar (lagere en secundaire) scholen gaan om er leerkrachten en leerlingen te ontmoeten en om te begrijpen waarom de evolutietheorie een probleem vormt. Daarna zal een groep leerkrachten uit het secundair worden opgericht, die pedagogische instrumenten, werkdocumenten en didactische sessies zal uitwerken.

Langs Vlaamse kant loopt er een project van wetenschappers van de Universiteit van Gent om in het secundair onderwijs de lessen rond de evolutieleer te verbeteren. Op 20 en 21 augustus organiseren zij in Brussel een tweedaagse zpmercursus voor leraren uit het secundair onderwijs over de evolutieleer. Informatie en inschrijvingen op www.natuurwetenschappen.be