28 procent van middelbare scholieren zit niet op leeftijd

Facebooktwittermail

De schoolse vertraging in het Vlaamse onderwijs blijft zich op ongeveer 28 procent situeren. 115.000 middelbare scholieren (28,28 procent) waren in 2007 een of meerdere jaren ouder dan hun klasgenoten, in 2005 waren dat er 113.000 (28,11 procent). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering. Zittenblijven, ziekte en verandering van richting zijn de meest voorkomende redenen voor het oplopen van schoolse vertraging, verklaart de studiedienst.
De stijging situeert zich vooral bij de leerlingen van het eerste en tweede middelbaar, en van het derde tot het zesde jaar BSO waar bijna twee op de drie leerlingen ooit een jaar hebben overgedaan. In het eerste en tweede jaar middelbaar blijft een vijfde van de leerlingen zitten.