Duitsland: “Een van de asociaalste onderwijssystemen ter wereld”

Facebooktwittermail

Het imago van de Duitse scholier is allerbelabberdst. De Jip en Janneke-taal van de sensatiekrant Bild Zeitung is vaak al te hoog gegrepen voor ze, op vakantie in vloeiend Engels de weg vragen lukt ze niet en vraag ze niet wie Shakespeare was. Om het niveau omhoog te tillen is de Duitse regering van plan 4 miljard euro uit te trekken voor een plan om in vijf jaar tijd tienduizend Ganztagsschulen op te zetten – scholen waar leerlingen een veertigurige ‘werkweek’ hebben. Momenteel kent de Bondsrepubliek voornamelijk Halbtagsschulen. Het weekblad Der Spiegel deelt de zorgwekkende diagnose van het Duitse onderwijs, maar waagt te betwijfelen of de regering de gewenste medicatie biedt. In Hamburg bezocht Der Spiegel een Ganztagsschule met 932 leerlingen in de probleemwijk Wilhelmsburg. Drankmisbruik, criminaliteit en seksueel geweld ondermijnen daar het onderwijsprogramma. Eén van de decanen besteedt evenveel tijd aan overleg met de politie als aan studiebegeleiding. “Minstens twee à drie kinderen per klas worden de dupe”, zegt een lerares. In navolging van eerdere alarmerende onderzoeksrapporten komt ook Der Spiegel tot de bittere vaststelling dat “in het ‘land van de dichters en denkers’ één van de asociaalste onderwijssystemen ter wereld is ontstaan. Kinderen van arme ouders hebben in geen enkel opzicht dezelfde kansen als de dochter van de tandarts”.

(De Volkskrant, 18 februari 2003)