Webinars “Is er een alternatief voor Smartschool? Een visie op vrije software in het onderwijs”

Facebooktwittermail

Op 18 maart en 1 april organiseerde Ovds  met Mark De Quidt (1) een webinar rond het thema “Is er een alternatief voor Smartschool? Een visie op vrije software in het onderwijs”. Ongeveer 120 mensen namen deel aan deze leerrijke webinars. Van deze twee webinars maken we een video die hier zal te bekijken zijn.

Mark De Quidt (1) gaf telkens een presentatie over zijn visie op vrije (open source) software in het onderwijs. De aanleiding om deze webinars te organiseren was de ‘crash’ van Smartschool bij het begin van de afkoelingsweek voor het krokusverlof. Sommigen stellen zich vragen bij de quasi-monopoliepositie van Smartschool en pleiten voor meer concurrentie in de sector (2). Anderen vinden een leerplatform te belangrijk om aan de markt over te laten en pleiten voor meer overheidsinitiatief. Mark De Quidt  gelooft dat een leerplatform op basis van open source software een betere optie is. Zowel pedagogisch als ethisch. En ook wat betreft bedrijfszekerheid. Het Departement Onderwijs zou een voortrekkersrol kunnen spelen in het creëren van zo’n platform dat lokaal gebruik van vrije software ondersteunt. Dat door elke school vrij kan worden gebruikt en eventueel aangepast en verbeterd.

Na de conferentie volgde een interview met twee andere ervaringsdeskundigen over het gebruik van open source software in het onderwijs: Koen Roggemans (ICT-coördinator Sint Ritacollege Kontich) en Bert Van de Poel (doctorandus UCL). Samen antwoordden zij op vragen en opmerkingen van de deelnemers.

Lees het artikel van Mark De Quidt: “Bestaat er een alternatief voor Smartschool?”

(1) Mark De Quidt werkte jaren lang bij IBM, in het secundair onderwijs als leraar informatica en ICT-coördinator en als hoofd van ‘bedrijfskunde’ (met de afdeling informatica) van Artesis-Hogeschool (vandaag Artesis-Plantijn Hogeschool). Hij maakte, in de periode dat Frank Vandenbroucke minister van Onderwijs was, deel uit van de werkgroep “vrije software in het onderwijs” onder leiding van professor Herman Bruyninckx (Toegepaste wetenschappen, K.U.Leuven).

(2) Bijvoorbeeld Dirk Van Damme (onderwijsexpert OESO, ex-kabinetchef van onderwijsminister Vandenbroucke): “Smartschool is gewoon amateuristisch. Dat is helemaal geen digitale leeromgeving, het is een veredeld managementplatform. Ik zeg dat met alle sympathie voor de makers, maar het is dringend tijd voor een professioneler platform. Helaas bestaat er in Vlaanderen grote weerstand tegen grote spelers als Microsoft, Amazon en Google. In andere landen leveren zij de technologie.”.(Knack, 3 maart 2021)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here