Rabbijn kritikeert indoctrinatie in Antwerpse joodse scholen

Facebooktwittermail

Rabbijn Moische Arye Friedman tekt aan de alarmbel. Sinds het heroplaaien van het geweld in Gaza, goed een maand geleden, zag hij naar eigen zeggen 50 tot 100 joodse jongeren uit Antwerpen vertrekken om in Gaza te gaan vechten bij het Israëlische Defensieleger (IDF). ‘Het kunnen er zelfs meer zijn. Het meest frappante is dat deze jongeren opgeleid en geïndoctrineerd worden in Antwerpse scholen, zowel openbare als private. Sommige van die jongeren worden dus met belastinggeld klaargestoomd om te gaan vechten in Gaza.

Waarom grijpt de overheid niet in? Antwoord van rabbijn Friedman: ‘Omdat ze dan direct in confrontatie komt met de staat Israël. Sommige ultraorthodoxe scholen in Antwerpen worden gesteund door Israël. Benjamin Netanyahu was in 2005 te gast in de Yavne-school.’

(Knack, 15 augustus 2014)