200 jaar onderwijs en kapitaal

Facebooktwittermail

Waarom heeft men bij het begin van de 19de eeuw “beslist” om de kinderen van het gewone volk naar school te sturen ? Hoe evolueerde sindsdien de verhouding tussen het economisch systeem en het onderwijssysteem in de kapitalistische landen? Welke functies vervult het onderwijs? Hoe is men van een – in essentie – ideologisch instrument gekomen tot de huidige machine voor de vorming van de arbeidskrachten?

Dit zijn enkele vragen waarop Nico Hirtt antwoordt in dit dossier “200 jaar onderwijs en kapitaal”.

Dit dossier verscheen in “De democratische school”, nr. 54, juni 2013.

U kan dit dossier hieronder downnloaden.

Nico Hirtt est physicien de formation et a fait carrière comme professeur de mathématique et de physique. En 1995, il fut l'un des fondateurs de l'Aped, il a aussi été rédacteur en chef de la revue trimestrielle L'école démocratique. Il est actuellement chargé d'étude pour l'Aped. Il est l'auteur de nombreux articles et ouvrages sur l'école.