Excellentie en gelijke kansen in onderwijs (Cursus)

Facebooktwittermail

De Vlaamse en de Franstalige afdeling van Ovds-Aped (Oproep voor een democratische school / Appel pour une école démocratique) werden uitgenodigd om in het kader van de Marxistische Zomeruniversiteit in Waterloo op 16 augustus een cursus te geven rond het thema “Excellentie en gelijke kansen in onderwijs”. De cursus wordt in het Nederlands gegeven door Tino Delabie, in het Frans door Jean-Pierre Kerckhofs.

Voor het programma van de marxistische zomeruniversiteit (het volledig programma bevat 18 cursussen tussen 16 en 21 augustus), de praktische informatie en de inschrijvingen: https://marx.be/nl/programme/marxistische-universiteit-2022/

Kunnen excellentie en gelijke kansen samen gaan?

Volgens de N-VA en andere verdedigers van een elitair onderwijs is het Vlaams onderwijs ten prooi aan een neerwaartse nivellering ten gevolge van een overdreven aandacht voor de zwakke leerlingen. Zij wijzen op de negatieve evolutie van het aantal Vlaamse toppresteerders in internationaal vergelijkende onderzoeken als PISA. Er zijn ook progressieve krachten die vinden dat het niveau van ons onderwijs achteruit gaat, maar hiervoor andere verklaringen aanreiken.

Sommigen wijzen er op dat het gelijkekansenbeleid in het Vlaams onderwijs de jongste jaren aan kracht heeft ingeboet. Terwijl het officieel onderwijsbeleid expliciet “competentiegerichtheid” vooropstelt, blijft de discussie woekeren of ons onderwijs meer aandacht moet besteden aan “21ste-eeuwse vaardigheden” dan wel de klassieke kennis moet herwaarderen.

Wat betekent excellentie in onderwijs? Wat betekent een hoogstaande veelzijdige vorming vandaag?

Wat betekenen gelijke kansen? Waarom zijn sociale ongelijkheid en sociale segregatie in ons onderwijs groter dan in de meeste andere Europese landen? Met welke maatregelen kunnen ze bestreden worden?

Kunnen excellentie en gelijke kansen samen gaan?

Praktische informatie

Dinsdag 16 augustus 2022, van 9u tot 18u (’s middags warme maaltijd)

Internaat Berlaymont
Drève d’Argenteuil, 10
1410 Waterloo

Voor het volledig programma en inschrijvingen:

https://marx.be/nl/programme/marxistische-universiteit-2022/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here