Debat over ongelijkheid in het onderwijs tijdens Manifiesta (8 september)

Facebooktwittergoogle_plusmail

Op Manifiesta neemt Ovds deel aan het panelgesprek ‘Sociale ongelijkheid in het onderwijs: van probleem naar oplossing’.  Dit debat heeft plaats op zaterdag 8 september om 17u in Bredene.

De drie panelleden zijn Nico Hirtt (Ovds), Jozefien De Leersnyder (onderzoekster aan de universiteit van Amsterdam en Leuven, zij werkt ook mee met School zonder racisme) en Fred Mawet (algemeen secretaris van de Franstalige lerarenorganisatie CGé, Changement pour l’Egalité).

Het Belgisch onderwijs is gekenmerkt door een grote sociale ongelijkheid. Kinderen uit een arbeidersgezin en/of uit de migratie zijn ondervertegenwoordigd in de aso-richtingen en stoten minder door naar het hoger onderwijs. Nico Hirtt legt de oorzaken hiervan bloot op macro-niveau: het inschrijvingsbeleid en het “waterval”-systeem.

Jozefien De Leersnyder zoomt in op het micro-niveau: het gebrek aan gevoel van zich thuis voelen op school en de impliciete uitsluiting door een “kleurenblinde” benadering i.p.v. een interculturele. Op basis van haar onderzoek, zal Jozefien De Leersnyder het belang aangeven van een interculturele schoolcultuur.

Fred Mawet schetst de pedagogische uitdagingen voor de leraar in de klas en voor de lerarenopleidingen. Ze zal daar ook het nieuwe project voorstellen om scholen daarin te ondersteunen.

Voor meer informatie over dit debat en Manifiesta:

https://www.manifiesta.be/nl/programma/sociale-ongelijkheid-het-onderwijs-van-probleem-naar-oplossing

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here