OVDS studienamiddag “Wat heb je vandaag op school geleerd?”

Facebooktwittergoogle_plusmail

STEM? Duaal leren? Polytechnisch onderwijs? Hoe zorgen we ervoor dat elke leerling een brede technische en algemene vorming krijgt? Hoe bereiden we onze leerlingen voor op de arbeidsmarkt, zonder ons onderwijs uit te leveren aan de bedrijven?

Ovds-Antwerpen nodigt je uit op een studie-namiddag op dinsdag 9 februari (in de krokusvakantie).

In augustus 2016 verschijnt het boek “Wat heb je vandaag op school geleerd?” van Nico Hirtt en Tino Delabie. Het boek is een neerslag van de studies die Ovds gedurende de laatste tien jaar heeft gepubliceerd.

Om enkele elementen van het boek te toetsen aan de dagelijkse praktijk (en aan een jarenlange ervaring), nodigen wij leerkrachten en onderwijsdeskundigen uit om deel te nemen aan een studienamiddag over een van de hoofdstukken van het boek: de polytechnische vorming.

Komen aan bod op deze studienamiddag: de rol van de theorie en de praktijk in het onderwijs; de polytechnische school van Marx en Engels; de Arbeitsschule van Kerschensteiner; de “constructivistische” didactiek; het competentiegericht onderwijs; Vygotski. Het hoofdstuk is uitgewerkt vertrekkend van het nummer “Theorie en praktijk” van de Democratische School, verschenen in december 2014.

We presenteren een hoofdstuk, om daarna aan de hand van enkele welgemikte vragen dieper in te gaan op de inhoud. Vervolgens koppelen we dit aan ons standpunt in verband met duaal leren (een project dat op dit moment in de proeffase is), om uiteindelijk tot een conclusie te komen.

We vragen je om het hoofdstuk te lezen als voorbereiding op de studienamiddag.
Contacteer Peter via ovdsantwerpen@busmail.net en we sturen je het hoofdstuk per mail.

Welkom op dinsdag 9 februari in Zaal Sierra, ingang aan de Muizenstraat, naast de bibliotheek.